Kun late reklamefolk frykter ny teknologi

Illustrasjon: MIdjourney. Prompts: NOSLEEPTILLBROOKLYN

Vi følte oss ganske cutting edge når vi brukte Midjourney til å lage bilder for AKT i en kampanje for tre år siden. I dag bruker selv bestefar ChatGPT til konfirmasjonstalen.

«Vi andre tar bussen» sier vi i årets kampanje.

Det er klassisk sosial identitetsteori i praksis. De andre vs. sånne som meg. Bilsjåførene betaler bompenger, leter etter parkering, tenker mindre på miljøet – og tror det alltid er noen andre som lager kø.

Vi som tar bussen når vi kan, er de smarte. Vi sparer penger og tar hensyn.

De andre – de som alltid velger bil – tenker kortsiktig, og mest på seg selv. Vi vet hvilken gruppe vi vil tilhøre.

Men noen ganger skal du levere i to barnehager, frakte en kommode eller ruteplanen passer ikke. Noen ganger er bilen suveren. Det vet både vi og AKT.

Fra den erkjennelsen kom idéen: La KI-skapte sjåfører representere bilistene.

Disse sjåførene er for dumme til å være ekte.

Filmene laget vi med Sora.  Et problem vi tidlig oppdaget var at filmene ble for bra. Det ble ikke tydelig nok at de var skapt av KI, så vi måtte jobbe med promptene for å gjøre dem åpenbart kunstige. Sprøtt.

I 2022, i kampanjen «Buss uendelig», merket vi ikke bildene med at de var laget i Midjourney.

En feil fra vår side.

Hva skjer med opphavsrett, transparens og yrkesgrupper når teknologien tar over deler av det kreative arbeidet? Vil oversettere, illustratører og reklamefolk ha en jobb om 10 år?

Den anerkjente illustratøren Flu Hartberg tok initiativ til protest mot “skurke-teknologi” i årets 1. mai-tog.

Å nekte bruk av KI blir som å nekte bruk av edb. Men i dagens mediebilde er det vår moralske plikt å merke KI-genererte bilder og filmer. Vi håper det snart også blir en juridisk plikt.

Vi har ikke funnet noe eget merke, og laget derfor vår egen variant med utgangspunkt i Forbrukertilsynets merke for retusjerte personer i reklame.

Regjeringen sier at AI Act skal være på plass i Norge høsten 2026.

Om AI Act også kommer med krav til merking, vet vi ikke – men vi synes den bør gjøre det. Det er vanskelig nok som det er å vite hva som er ekte og hva som er fake.

Et lite mysterium på veien: Én ting Sora ikke klarte, var å vise en bilist som kaster søppel ut av bilen. Fysikk er fortsatt vanskelig for KI – men kanskje modellen også tolket det som et uetisk motiv?

Vi vet ikke.

Men vi vet at vi vil fortsette å utforske alle de nye mulighetene – og bruke dem så klokt vi kan.

Kun late reklamefolk frykter ny teknologi. Vi andre bruker KI, når det passer, og med åpenhet og merking.